Regulujte krevní cukr pomocí správných potravin

Regulujte krevní cukr pomocí správných potravin

Sdílejte

Krevní cukr a jeho hladina, odborně nazývaná jako glykemie, je jedním z ukazatelů, které pomohou určit to, jak jste na tom v souvislosti se zdravím. Problémem jsou nejenom vysoké hodnoty, ale i ty nízké. Jak zajistit, aby byla hladina krevního cukru optimální? Primárně pomocí jídla. Které je tím správným? Na to se podíváme. Jeho konzumací lze dosáhnout toho, že se hodnoty budou držet v rozmezí 3,9 až 5,6 milimolů na litr, což je optimální číslo.

Sledujte glykemický index

Ještě než se na výčet konkrétních potravin podíváme, je dobré vědět, co by se u nich mělo sledovat. Je to takzvaný glykemický index. Číslo, které má každá potravina a které je udáváno v rozmezí 1 až 100. Podle dané hodnoty se následně určuje to, jak rychle jsou sacharidy uvolňovány do lidského těla. Čím je to pomaleji, tím lépe, jelikož nedojde k efektu, kdy krevní cukr výrazně stoupne a následně zase výrazně klesne. Když nepodíváme na rozdělení podle glykemického indexu, vypadá takto:

  • Méně než 55: Nízký glykemický index
  • 56 – 69: Střední glykemický index
  • Více než 70: Vysoký glykemický index

Zelenina jako základ

Nyní už k samotným potravinám. Mezi ty, které mají nízký glykemický index patří pochopitelně zelenina. Je prokázáno, že právě tepelnou úpravou může hodnota narůstat. Mezi zeleninu můžeme zařadit třeba i prodávané nebo doma připravované kysané zelí. Patří sem ale i různé druhy luštěnin, jako je hrách, čočka, nebo fazole.

Pokud hledáte dobré vodítko, které naznačí nízkou hodnotu glykemického indexu, je dobré sledovat i obsah vlákniny. Dá se říci, že u potravin s nízkým indexem je hodnota vlákniny poměrně vysoká. Takové do jídelníčku zařaďte a krevní cukr udržíte na uzdě. Chcete-li ještě více informací o vhodné zelenině, zařaďte do jídelníčku tu kořenovou, stejně jako papriky a rajčata. Nic nezkazíte ani listovými saláty, brokolicí, či česnekem a houbami.

Není třeba bát se ani tuků

Není tuk, jako tuk. Jsou takové, které jsou pro lidské tělo prospěšné. Jde hlavně o různé přírodní oleje, které pokud jsou vyráběny za studena, rozhodně mají mít ve zdravé stravě své místo. Ty jsou jako základ zdravého jídelníčku doporučovány i obecně, a jistota pomoci při redukci krevního cukru v krvi je bonusem navíc. Mezi příklady patří:

  • Olivový olej
  • Kokosový olej
  • Arganový olej

Proč jsou oleje tak doporučovány? Primárně proto, že jejich glykemický index je také na úrovni nízké. Dále nesmíme opomíjet ani druhou důležitou věc. Díky svému složení mohou zpomalovat vstřebávání sacharidů. V praxi to znamená, že když k potravině s vysokým glykemickým indexem přidáte kvalitní olej, není výkyv krevního cukru tak vysoký, jako bez něho. Na toto pamatujte při tvorbě svého jídelníčku.

Nezklame ani ovoce

Bát se nemusíte ani ovoce. Je dokonalou volbou ve chvíli, kdy máte chuť na něco sladkého, ale zároveň nechcete, aby vám hladina krevního cukru výrazně stoupla – což zaviní třeba obyčejná sušenka. Když si vezmete některý z druhů námi doporučeného ovoce, zaženete chuť na sladké a krevní cukr udržíte v normě. A jaké jsou příklady? Začněme u typicky českých druhů, jako jsou třešně, stejně jako to mohou být také meruňky, nebo švestky. Když zabrousíme do oblasti exotičtějších možností, můžete do svého jídelníčku zařadit třeba i grep.

Mlsejte zdravé věci

Co když máte chuť dát si něco nezdravého k televizi? V takovém případě určitě nesahejte po sáčku s chipsy. Vezměte si raději sáček plný oříšků. O jejich glykemický index je příznivý a tak musíme říci, že jako alternativa k nezdravým pochutinám jsou skvělá volba. Ne ale všechny. Kdo chce udržet krevní cukr v normě, ten by měl zvolit vlašské ořechy, nebo burské oříšky. Nijak nezklame ale ani kešu. Pozor však na to, zda se jedná o ořechy ve své syrové podobě. Zapomeňte na varianty, které jsou jakkoliv pražené nebo solené, stejně jako nekonzumujte ani varianty v čokoládě.

Co z jídelníčku stoprocentně vynechat?

Přehled toho, co do jídelníčku pro udržení krevního cukru zařadit, máme za sebou. Na závěr se proto podívejme na to, co z jídelníčku raději vynechat. Několik věcí jsme už zmínili. Jsou to třeba různé bramborové lupínky a jiné pochutiny. Dále to jsou i sladkosti. Ať už ve formě tyčinek a sušenek, nebo zákusků. Špatné ale může být i na první pohled zdravé müsli – pokud je k němu přidáván cukr. Rizikovými potravinami je i pečivo z bílé mouky, která má podstatně větší glykemický index než mouka celozrnné. Bílé pečivo raději vyměňte za zdravější druh – a to i pro vyšší obsah vlákniny, který vám také prospěje.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ