Bezlepková dieta – co jíst?

Bezlepková dieta – co jíst?

Sdílejte
Bezlepková dieta

Bezlepková dieta

Tato dieta bývá dodržována většinou ze zdravotních důvodů. Lepek může způsobovat problémy těm, kdo trpí nejen alergií na lepek, ale také celiakií a Duhringovou nemocí. Tito lidé nekonzumují potraviny, kde je lepek vůbec, nebo jen ty, kde je ho minimum.

Co jíst – povolené potraviny

  • jakýkoliv tvrdý sýr
  • mléko (bez ohledu na obsah tuku) a některé mléčné výrobky
  • vejce a smetana
  • všechny druhy masa (NE uzeniny)
  • ovoce, zeleninu a houby
  • kukuřici, rýži a brambory
  • sóju, pohanku, jáhly a amarant
  • různé cukry (bílý, třtinový, přírodní) a med
  • kakao, kávu a všechny druhy čaje
  • veškeré luštěniny (čočka, hrách, fazole, cizrna)
  • všechny druhy ořechů a olejnatých semínek

Kde je lepek na 100%?

  • otruby, ovesné vločky a müsli, včetně cereálních lupínků, které jsou ochucené pšeničným nebo ječným sladem
  • kroupy, kuskus a většina těstovin
  • vybrané druhy slaných crackerů
  • pšeničná mouka a pšeničná krupice
  • grahamová, špaldová a semolinová mouka
  • všechny druhy pečiva, chleba a dokonce i tradiční strouhanka

Kde lepek může být a nemusí?

  • dezerty a jogurty zahušťované klasickým škrobem
  • různé druhy cukrovinek (Lipo, lentilky, sojové řezy, zmrzliny atd.)
  • instantní potraviny (polévky, bujóny)
  • dochucovadla (sojová omáčka, majonéza, kečup)
  • pivo (kvůli obsahu ječného či pšeničného sladu) a alkoholické nápoje (především likéry zahuštěné škrobem)

Čím nahradit klasické potraviny?

  • bezlepkové mouky – kukuřičná, rýžová, amarantová či pohanková
  • bezlepkové pivo
  • bezlepkové těstoviny, müsli a strouhanka
  • bezlepkové piškoty, dorty, zákusky, sušenky, housky a chleba

Jak správně nakoupit?

  1. Výrobky, které mají označení velmi nízký obsah lepku, nesmí obsahovat víc než povolených 100 mg lepku na 1 kg.
  2. Výrobky, které mají naopak označení bez lepku, nesmí mít obsah lepku vyšší než 20 mg na 1 kg.

Podle zjištěných údajů, které se vyskytují v databázích potravin bez lepku, v podstatě neexistuje potravina, která by byla úplně bez lepku. Pro alergiky je nutné si hlídat složení potravin a výši obsahu lepku v každé z nich. Za naprosto bezpečnou dávku lepku považují odborníci 10 mg za den, za relativně bezpečnou 20 mg lepku na den.

Protect complex – bezlepková dietní kukuřičná vláknina

Pár tipů, jak si vyrobit něco na zub

Bezlepkové muffiny s brusinkami

Suroviny: 200 g rýžové mouky, 4 lžíce maniokové mouky, 5 dkg sušených brusinek, 2 lžičky jedlé sody, 1/2 lžičky soli, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička bezlepkového kypřicího prášku, 2 velká vejce o pokojové teplotě, 90 g tmavého třtinového cukru, 125 ml jogurtu, 125 ml mléka, 90 g rozpuštěného a vychladlého másla, 2 lžičky vanilkového extraktu

Formu na muffiny vymažte tukem či vyložte papírovými košíčky. Nejdříve si vyšlehejte tuhý sníh z bílků. V jedné míse smíchejte obě mouky, sušené brusinky, skořici, sodu, prášek do pečiva a sůl. V druhé míse vyšlehejte žloutky s cukrem do nadýchané pěny. Přidejte jogurt, mléko, máslo, vanilkový extrakt a vše společně vyšlehejte. Přisypte sypkou směs z první mísy a stěrkou jí vmíchejte, aby se spojila s mokrou směsí. Pak pomalu vmíchejte sníh z bílků. Formičky naplňte jen do 3/4. Dejte do trouby předehřáté na 180°C zhruba 16 minut, aby si těsto sedlo, ale bylo stále nadýchané. Když do středu zapíchnete špejli a vyndáte jí čistou, jsou hotové. Po upečení muffiny vyndejte a nechte aspoň 10 minut vychladnout, pak je vyndejte z formy a nechte chladnout dalších 5 minut.

Tvarohová zmrzlina

Suroviny: 250 ml smetany ke šlehání, 1 ztužovač šlehačky, 250 g jemného tvarohu, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce předem namočených rozinek, citronovou šťávu z 1/2 citronu, asi 3 lžíce cukru moučka.

Tvaroh smícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, citronovou šťávou a rozinkami. Vychlazenou šlehačku vyšleháme se ztužovačem dotuha. Obě hmoty smícháme, vložíme do formy a zmrazíme. Do základní hmoty můžeme přidat čerstvé ovoce, čokoládové lupínky, opražené a nasekané ořechy atd.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ